Heb jij al langer het gevoel dat je met narcisme in je omgeving te maken hebt?

Luister mijn gratis podcast aflevering en leer wat kenmerken van narcisme in relaties zijn. Of het nu om familie, een (ex-)partner of vriend(in) gaat.

Misschien heb je al langere tijd het gevoel dat er ‘iets niet klopt’ in je (ex-)relatie. Het gaat altijd over hém (of haar). Over hoe hij vindt dat iets ‘hoort’, zijn behoeftes, zijn wereldbeeld, zijn dromen.

Empathisch vermogen lijkt hij niet te hebben. Naar de buitenwereld kan hij zeker heel charmant overkomen, maar jij maakt(e) hem anders mee. Hard, veroordelend en soms ronduit gevoelloos.

Hij verdraait wat je zegt. Doet alsof jij het verkeerd ziet of hebt onthouden. En als je daar dan tegenin gaat, negeert hij je. Net zo lang tot je aan jezelf gaat twijfelen en je denkt ‘het zal wel aan mij liggen’.

Laat me je één ding zeggen: dit ligt níet aan jou!

Het klopt dat dit niet klopt. En dit kan duiden op narcisme. Narcistische kenmerken die de ander in zet om jou onder controle te houden en zichzelf beter te voelen.

Manipulatie, geen empathie hebben, dingen verdraaien, kleineren, niet tegen kritiek kunnen, passieve agressiviteit; het zijn allemaal kenmerken van narcisme. 

Je patronen zijn voer voor narcistische relaties.

Pleasen, jezelf weg cijferen, je niet uiten, conflicten vermijden...

Uit ervaring weet ik hoe dit voelt.

Zonder dat ik het door had, heb ik veel te maken gehad met narcisme in relaties. Jarenlang liet ik me onbewust leiden door patronen als pleasen, mezelf weg cijferen en totaal niet in verbinding staan met mijn eigen behoeftes. Het waren oude overlevingsmechanismes, die mijn gedrag en keuzes onbewust stuurden. En belangrijker: deze patronen zorgden er voor dat ik niet afgewezen werd, omdat ik hiermee aan verwachtingen kon blijven voldoen.

Ook aan verwachtingen van een narcist. Zonder dat ik het destijds door had, waren mijn eigen patronen ‘voer’ voor narcistische relaties. Mezelf weg cijferen, conflicten vermijden, mijn gevoelens niet delen: het was mijn tweede natuur. Een natuur waar een narcist, begreep ik later, heel goed op gaat…

Toen ik een aantal jaren geleden veel mee maakte en wel stil móest gaan staan, kreeg ik voor het eerst echt inzicht in mijn oude patronen en overtuigingen. Waarom ik zo vaak ja zei terwijl ik nee voelde en steeds weer het lieve, zorgzame meisje probeerde te zijn. Waarom ik mezelf altijd had weg gecijferd voor anderen en wat de reden was van mijn please gedrag. 

En ineens kwamen relaties ook in het licht te staan. Hoezeer dat altijd om die ander draaide, het ontbreken van empathie, het verdraaien van wat ik zei, het sarcasme als het om mijn gevoelens ging en het zich verheven voelen boven anderen. Ik las een boek over narcisme en het was alsof ik over mijn eigen relatie las. Een confronterend proces van acceptatie en loslaten volgde.

Uit ervaring weet ik wat er nodig is om duurzaam uit een narcistische dynamiek te kunnen stappen én blijven. Dat dat veel verder en dieper gaat dan wat theoretische kennis over narcisme hebben. Het gaat namelijk om jóu; om waarom jij op een dieper niveau aan bent gehaakt op een persoon met narcistische kenmerken. Pas als je dat echt begrijpt en door ziet, kun je uit deze dynamiek blijven en voor jou gezondere keuzes leren maken.

1:1 coaching rondom narcisme

Omdat ik uit eigen ervaring begrijp hoe moeilijk het is los te komen van een narcistische dynamiek én ik weet wat daarin echt nodig is, begeleid ik vrouwen 1:1 rondom dit thema. 

Het kan zijn dat je vermoedens hebt van narcisme in je relatie, je een ex partner hebt waarvan je je de laatste tijd realiseert dat er narcisme in het spel was óf dat je al weet dat je hiermee te maken hebt, maar je geen afstand kunt nemen van de persoon in kwestie. 

Ik ondersteun je graag in je proces van herkenning, erkenning en heling rondom narcistische relaties. Ik geef je een veilige basis, help je woorden te geven aan wat je voelt en leer je de dynamiek te ontrafelen. Samen bouwen we van daaruit aan je zelfvertrouwen en eigenwaarde, zodat je jezelf steeds meer leert dragen en keuzes kunt gaan maken die echt goed voelen. 

Wil je meer weten over narcisme? Luister dan één van de gratis podcast afleveringen die ik hierover heb opgenomen: