Midwinter op 21 december: originele én energetische betekenis

Misschien heb je er wel eens van gehoord: de winterzonnewende oftewel midwinter. Elk jaar vindt dit op een vast moment plaats. 21 december. Schrikkeljaren daargelaten, want dan verschuift midwinter naar 22 december 😉. Midwinter is het moment dat de zon op het Noordelijk halfrond haar laagste stand in het jaar bereikt. Met als gevolg de dag met het minste zonlicht. Tegenwoordig koppelen we dit veelal aan de winter. Het gevoel dat we de maanden van donkerte en kou in gaan. Terwijl het dus eigenlijk zo is dat we ná 21 december al weer langzaam meer zonlicht krijgen. Elke dag een klein beetje meer. Ook het koppelen aan die winter staat in zekere zin haaks op wat de winterzonnewende traditioneel betekende. Onze voorouders vierden op 21 december namelijk de terugkeer van het licht. Het werd letterlijk als het ‘midden van de winter’ beschouwd, vandaar ook de naam ‘midwinter’. Vroeger was zonlicht natuurlijk extra belangrijk in ons deel van de wereld. Simpelweg omdat het dan langzaam warmer werd en de natuur weer een fase van bloei tegemoet ging. Dat was wel een feestje waard 😉!

Vieren van de winterzonnewende

Hoe onze voorouders midwinter vierden, zullen we nooit helemaal zeker weten. Wél weten we dat er in Scandinavië meerdere dagen gefeest werd, met veel eten, drinken en natuur rituelen. De Germanen schijnen zelfs 12 dagen aaneengesloten de geboorte van het licht te hebben gevierd, compleet met grote vuren en onder de naam Yule. En voor de Kelten was midwinter eveneens heel belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan het bekende bouwwerk Stonehenge, wat deels ontworpen is zodat het beperkte zonlicht tijdens midwinter er precies in kon vallen. Bijzonder toch?

Ik vind het wel jammer dat dit soort momenten in ons huidige leven niet meer zo’n plek innemen. Die verbondenheid met de natuur. Iets waar we tegenwoordig veel meer moeite voor moeten doen om te ervaren. We leven grotendeels in steden. Omringd door mensen en beton. Nu geloof ik zelf dat je overal de natuur kunt opzoeken en ervaren, al is het in een stadspark, maar het is heel anders dan het ooit was. Ten tijde van de midwinter feesten.

Energetische betekentis van midwinter

Energetisch is de winterzonnewende een omslagpunt. Een moment waarop de terugtrekkende energie langzaam weer meer naar uitgaande energie gaat. Makkelijk gezegd: we gaan van yin naar yang energie. Dat gebeurt natuurlijk niet van het ene op het andere moment. Er is altijd een vloeiende beweging. Een overgang. Net als in de natuur te zien is. Op dit moment is de natuur echt in de winterstand; bomen zijn kaal, planten schraal en sommige dieren houden zelfs een winterslaap. Typische yin energie. Dat is natuurlijk niet van 21 op 22 december ineens anders 😉. Wel is de midwinter hét moment om twee dingen te doen:

  1. te reflecteren op wat er is geweest de afgelopen maanden en weken. Wat ging goed en waar merkte je dat het schuurde? Wat gaf je energie en wanneer kostte het je vooral iets?
  2. zaadjes te planten van waar je de komende tijd je aandacht naar toe wilt laten gaan. Dat kunnen concrete doelen zijn die je wilt realiseren, dingen die je wilt leren/ontwikkelen, bepaalde stappen die je wilt zetten. Inhoudelijk maakt het niet uit, als het maar zaadjes zijn die voor jou goed of versterkend voelen.

Dit doe je uiteindelijk het meest authentiek vanuit een yin achtige energie. Vóelen. Stil staan. Eerlijk zijn over waar je staat en je daarbij totaal op jezelf richten. Als dit dingen zijn die je moeilijk vindt, kan het interessant zijn bij jezelf te onderzoeken waaróm dat zo is. Waarom vind je het moeilijk om de stilte op te zoeken of eerlijk te zijn over wat je voelt? Zijn er misschien verwachtingen buiten jezelf waar je aan wilt doen? Een bepaald beeld waar je voor jezelf aan wilt voldoen? Schrijf dit eens voor jezelf op en probeer van daaruit opnieuw in te tunen op jezelf. Los van die verwachtingen of beperkende gedachtes. Uiteindelijk liggen de antwoorden er al en kun je daarmee die zaadjes planten. Zaadjes van planten die jij mooi vindt en die jij wilt laten groeien de komende tijd. Er is geen beter moment dan mee te fietsen op de energie van de winterzonnewende. Net zoals onze voorouders deden 😊!

Ben je geïnteresseerd in de energetische seizoenen en wil je voor jezelf onderzoeken hoe je daar meer op mee kunt bewegen? Dan kan ik je dit mooie boekje aanraden:

Dit is een bijzondere selfcare journal van Rock your World, waarin veel informatie staat over de seizoenen, maanstanden en rituelen. Elke maand bevat ook een aantal vragen voor jezelf, waardoor je een concreet beeld krijgt bij wat dit eigenlijk voor jou betekent.

Fijne dag en midwinter 😉!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *