De lessen van 2020

De laatste dag van het jaar. En wát voor één! Elk jaar kan verrassingen in petto hebben natuurlijk, maar 2020 sloeg wat dat betreft wel alles. Individueel en zeker ook collectief. We kwamen voor iets te staan dat groter was dan onszelf. Slimmer en geraffineerder. Sneller ook. Dat vroeg iets van ons, wat in zekere zin haaks staat op de maatschappij die we hebben gecreëerd. Het werd stil. Écht stil. Het tempo ging er uit. Terug naar een basis, die we lang niet altijd meer zien. Het ging ook weer meer over sámen. Samen de verantwoording dragen in gezondheid. Zorg voor elkaar. Offers brengen, zonder daar iets voor terug te verlangen. En dat in een samenleving waar het de afgelopen eeuw stelselmatig meer over het individu is gegaan. Jouw geld, jouw huis, jouw auto, jouw toekomst. Zonder oordeel hè. In die zin denk ik niet dat er een goed of fout is. Het is simpelweg een ontwikkeling geweest, waarin we ons mee hebben laten sleuren. Zonder vragen te stellen of naar het grotere plaatje te kijken. Ik denk dat dat is wat 2020 weer meer met ons heeft gedaan: kritisch zijn op hoe we leven, op keuzes die we maken. Op wat je voorrang of prioriteit geeft. Dat in combinatie met dat grotere plaatje, waar we allemaal met onze eigen kleine keuzes onderdeel van zijn.

Lessen dit jaar

Als ik terug kijk op 2020, voel ik een les in nederigheid. En dat bedoel ik zeker niet negatief! Verre van. Want hoe moeilijk dit jaar voor velen ook is geweest en nog steeds ís, het laat ons zien dat niet alles te controleren valt. We denken vaak dat we als mens oppermachtig zijn. Vindingrijk, slim. Er is niets waar we niet de controle in kunnen pakken. 2020 heeft laten zien dat dat niet zo is. Natuurlijk; we zíjn als mensheid intelligent en enorm ontwikkeld. Dat zie je ook nu weer, met een vaccin wat er uiteindelijk toch in 9 maanden tijd was. Menselijk vernuft. Maar hoe je het ook went of keert; het is een reactie op iets wat groter was dan onszelf. Op een ontwikkeling die we niet aan zagen komen en al helemaal niet onder controle hadden. Of wat denk je van die afschuwelijke bosbranden dit jaar in Australië en de Verenigde Staten? Nog een voorbeeld dit jaar van iets wat krachtiger is dan wij zijn. De natuur die ons de baas is. Ik denk dat op dat vlak in 2020 een stukje nederigheid hebben ervaren. Respect en ontzag voor de natuur en het leven. Het besef ook dat niet alles maakbaar is. Of te sturen valt…

Een andere les die ik voor mezelf uit 2020 heb gehaald is flexibiliteit. Darwin zei het ooit al zo mooi; het zijn niet de sterkste diersoorten die overleven, maar degene met het grootste aanpassingsvermogen. Vrij vertaald hè 😉. Als je dit figuurlijk over afgelopen jaar legt, klopt dit voor mij ook. Je kunt nog zo veel plannen, ideeën of geld hebben, als je niet in staat bent mee te bewegen met wat er op je pad komt, brengt dat je nergens. Dat wil niet zeggen dat een situatie als afgelopen jaar niet heftig of confronterend kan zijn. Zeker dat het dat wel was! Daar kan ik als ondernemer over mee praten. Het heeft echter geen zin om in slachtofferschap te blijven hangen. Of steeds te denken aan wat er allemaal in de soep loopt of niet meer kan. Het gaat om wat er nog wél kan. Welke andere wegen ook naar Rome leiden. Het gaat misschien om jezelf opnieuw uitvinden. Daar lef en moed in te tonen. “You cannot control the waves, but you can learn how to surf them 😊.”

Ondanks alles was 2020 voor mij een goed jaar. Een jaar waarin ik mezelf op persoonlijk én zakelijk vlak tegen ben gekomen. Oude patronen en structuren die ik op een nog dieper niveau aan mocht kijken. Mensen en situaties die ik los mocht gaan laten. Nieuwe richtingen die ik ben gaan onderzoeken. Was dat altijd gemakkelijk? Zeker niet. Verre van. Maar ik geloof dat het júist dit soort fases in je leven zijn, die je de grootste groei opleveren. In dat oncomfortabele durven stappen. Door de pijn en de bullshit heen. Want daarna kun je het los laten. Écht los laten en kiezen voor wat bij jou past. Een steeds authentiekere versie van jezelf zijn en laten zien. En dat is uiteindelijk waar 2020 voor mij ook om heeft gedraaid. Individueel en collectief.

Voor nu wens ik je een mooie laatste dag van dit turbulente jaar toe. Waar je ook bent; neem de tijd om stil te staan bij de afgelopen 364 dagen. Laat achter wat in 2020 mag blijven en neem de waardevolle lessen mee het nieuwe jaar in. Geniet en lééf! Liefs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *