Het effect van de maatschappelijke ratrace

Deze week is de eerste groep van mijn nieuwe Transformatie Programma van start gegaan! Afgelopen maandag. 25 vrouwen + 1 man 😉. Ik heb ontzettend naar dit moment uitgekeken! Vanaf augustus afgelopen jaar ben ik er mee bezig geweest. Een idee wat ik al langer had, maar wat heel lang geen concrete vorm had. Tot afgelopen zomer. Ineens viel het kwartje en ik begon met schrijven. Het werd grootser, mooier en intenser dan ik ooit had bedacht. Op allerlei vlakken, zeker ook voor mij persoonlijk in het proces zélf. Want in het proces van schrijven, beleefde ik de afgelopen jaren opnieuw. De weg die ik gelopen ben om dichterbij mezelf te komen. Mezelf écht te laten zien. Allerlei lagen van conditioneringen, oude patronen en beperkende overtuigingen afwerpend. Dat is een enorm proces geweest, waarin ik volledig op mezelf terug geworpen werd. Ik heb er veel voor achter gelaten en los moeten laten, om er uiteindelijk een onbetaalbaar geluk voor terug te krijgen. Een leven dat ik echt lééf en waarin ik me zelf aan het roer sta.

Tijdens de yoga events die ik organiseer, vertel ik altijd meer over die weg. Over dat instorten, zoeken en uiteindelijk je eigen pad en stem vinden. Keer op keer merk ik dat het mensen raakt. Dat er herkenning is. Zeker bij vrouwen. Daardoor ontstond bij mij de wens meer te doen met mijn levensverhaal en -lessen. Simpelweg omdat ik zelf destijds zo graag zo’n anker had willen hebben. Het gevoel dat je niet alleen bent. Niet gek. Dat je altijd opnieuw mag kiezen en dat je ten alle tijden je gevoel of intuïtie mag volgen. Ook als niemand daar iets van begrijpt. Vanuit die intentie ben ik afgelopen zomer dus gaan schrijven. Dat werd het Transformatie Programma. Maanden van video’s shooten, fine tunen, yogalessen opnemen, geleide meditaties creëren en een uitgebreid werkboek met persoonlijke opdrachten maken verder, ben ik afgelopen maandag dus gestart met mijn eerste groep. En wat vind ik dit te gek!

De maatschappelijke ratrace

De eerste module van het programma gaat over de buitenwereld. Uitgezoomd. Kaders waarin we leven, structuren waarin we (vaak onbewust) meedraaien. Het zijn vaak de dingen waardoor we ‘in de pas lopen’ en doen wat van ons verwacht wordt. Ik kan er enorm over uitweiden 😉, maar voor nu gaat het me even om de maatschappelijke structuren. De ratrace die we hebben gecreëerd. Je gaat naar school, doet het liefste een zo ‘hoog’ mogelijke opleiding, gaat werken, klimt op de carrière ladder, trouwt ondertussen, koopt je eerste koophuis en ga zo maar door. Een bepaalde structuur die enorm veel voordelen biedt, dat zeker, maar tegelijkertijd totaal voorbij gaat aan wie JIJ bent. Aan waar JIJ blij van wordt. En dat dat antwoord niet in je hoofd zit. Nooit. Daar geloof ik niet in.

Het wordt kinderen over het algemeen al jong aangeleerd om in hun hoofd te gaan zitten. Te doen wat verwacht wordt en intuïtie en gevoel ondergeschikt te maken. In mijn beleving is dat een enorm belangrijk iets. Een punt wat heel bepalend kan worden in het latere leven. Op het moment dat je hebt afgeleerd contact te maken met je intuïtie of gevoel en vooral rationeel keuzes maakt/leeft, is de kans groot dat je vroeg of laat tegen de muur loopt. Dat je je leeg voelt. Een gevoel van ‘is dit het nou?’, terwijl je toch dat koophuis hebt, twee auto’s voor de deur en bijbehorend hoog salaris. Het stelt echter helemaal niets voor, als het niet ten diepste bij je klopt! Bij wie jij bent, wat jou drijft en waar jij enthousiast van wordt. Dat zijn echter allemaal elementen die niet in je hoofd zitten, maar in je onderbuik. Dat is dat voelen en die intuïtie. Je bent alleen verleerd daar contact mee te maken en/of staat jezelf niet toe daar naar te luisteren omdat het antwoord niet past binnen de (maatschappelijke) kaders waarin je leeft. En dan kom je vast te zitten…

En dan?

Ik ben er van overtuigd dat dit precies is waarom er zo veel mensen burned out zijn of raken. Heel jonge mensen ook. Hun vuurtje is letterlijk opgebrand, omdat het onvoldoende gevoed is geweest met dingen die hen écht energie geven. Een kant en klare oplossing heb ik daar niet voor. Die is er in mijn beleving ook niet. Elk mens en elke situatie is weer anders. Tegelijkertijd weet ik uit ervaring wél dat het enorm belangrijk is om stil te gaan staan. Echt stil te gaan staan. Heel bewust te kiezen voor wat je nog wel doet en vooral ballen uit de lucht te laten vallen waarvan je voelt dat het enorm veel energie kost ze hoog te houden. Weg er mee! Ja, dat voelt even rot en misschien zelfs schuldig. Alsof je een sukkel bent en niet aan verwachtingen kunt voldoen, maar weet dat dat onzin is. Dat is gewoon je innerlijke criticus, gevoed vanuit ego, die altijd voor de meest veilige optie zal gaan. En dat is iets heel anders dan de béste optie voor jou 😉. Vertraag en sta stil. Doe één ding tegelijk en kijk wat er dan gebeurt. Geef het tijd. Ga de natuur in, sport, kook, lach, slaap, schrijf. Simpele dingen, waar je plezier bij voelt en waar de ruis om je heen door weg valt. Dat is nodig om überhaupt weer te kunnen gaan ervaren wat intuïtie en ‘voelen’ voor jou precies betekent.

Van daaruit kun je weer gaan bouwen. Kun je kleine stapjes zetten in anders gaan kiezen. Een keer ‘nee’ zeggen omdat dat ook echt zo voelt. Je hoeft echt niet meteen je baan op te zeggen of andere rigoureuze stappen te zetten. Rome is ook niet in één nacht gebouwd. Bovendien gaat het om jóuw leven. En misschien is jouw mooiste leven wel degelijk met dat koophuis en twee auto’s voor de deur. Prima! Laat het echter een keus zijn die écht bij je past. Bij wat jij wilt in dit leven en waar jij je gelukkig bij voelt. Het leven is veel te kort om het in te vullen ‘zoals het hoort’. Volg je hart, dat klopt altijd.

Tot slot: als je op een punt staat dat je denkt ‘ik wil het anders, ik weet alleen niet hoe’ en je voelt je aangesproken door dit artikel, kijk dan zeker even op de pagina over mijn Transformatie Programma. Ik verwacht in april met een nieuwe groep te starten en je kunt je al vast aanmelden voor de wachtlijst, ook op die pagina. Dan ontvang je een mailtje van me, zodra de startdatum bekend is, inclusief een leuke pre-order aanbieding 😊. Fijne dag!

Meer informatie over het Transformatie Programma lees je hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *