Vrouwelijke & mannelijke energie: wat is het en hoe zet je ’t in?

Deze week plaatste ik een poll op Instagram. Eentje waarin ik verschillende onderwerpen voor een blogartikel opperde en ik mijn volgers vroeg te stemmen op hun favoriet. En dat werd dit onderwerp 😉. Vrouwelijke en mannelijke energie. Wat dat eigenlijk is en hoe je dit gericht voor jezelf in kunt zetten. In dit artikel vertel je daar dus graag meer over. Vanuit mijn opleiding waarin ik de ‘theorie’ mee kreeg en vooral vanuit mijn eigen praktische ervaring met vrouwelijke en mannelijke energie.

Sowieso is dit wat mij betreft een heel actueel thema. Ook al hoor je er niet expliciet iemand over. In deze tijden van lockdown worden we gedwongen om meer in die vrouwelijke energie te gaan zitten. We moeten een pas op de plaats maken, meer denken aan het belang van de groep en er is meer tijd voor reflectie en rust. Versus mannelijke energie, die veel meer gaat over actie, dóen, doelen stellen en het individu. Dit laatste is hoe onze maatschappij natuurlijk vooral is ingericht, in die doe modus. Daar worden we vaak ook op beoordeeld en beloond. In deze tijd kan dat simpelweg veel minder en worden we gedwongen om die andere kant in onszelf aan te spreken. Door inzicht te hebben in vrouwelijke en mannelijke energie, kun je daar bewuster mee om gaan. Is mijn ervaring 😉.

Een stukje persoonlijke achtergrond

Dat er überhaupt verschillende manieren van je energie inzetten zijn, is voor mij iets waar ik me pas de afgelopen jaren bewust van ben geworden. Daarvoor deed ik gewoon. Ik dacht er verder niet over na. Laat staan dat ik door had dat je hierin regie kunt pakken over hóe je de dingen doet! Ondanks dat ik altijd heel sensitief ben geweest, zette ik dat vrijwel nooit in en liet ik veel mannelijke energie zien. Oftewel: doen, actie, resultaat, snelheid. Deels had dit te maken met oude patronen in mezelf en vooral ook met dat ik daar zelf op allerlei fronten (onbewust) op voort borduurde in mijn volwassen leven. Een voorbeeld hiervan is de baan die ik jaren had, waarbij ik een groot team aanstuurde en binnen een volledig mannelijk management team de enige vrouw was. En de jongste. Zoals bij zo veel organisaties, was ons team sterk mannelijk van energie. Dat maakte dat ik vrij weinig ruimte voelde om mijn vrouwelijke kracht in te zetten. Te sturen op samenwerken, intuïtie, het proces, gezamenlijke groei; elementen die veel meer bij vrouwelijke energie horen. Daar zat snel een oordeel op. Terwijl ik zó geloof in de kracht van beiden! Ik geloof echt in balans in de disbalans; beiden zijn nodig, alleen op verschillende momenten. Op het moment dat je je bewuster wordt van wat die vrouwelijke én mannelijke energie voor jou betekenen, kun je er ook bewust en doelgericht mee gaan werken. Met uiteindelijk als doel dat je veel lekkerder in je vel komt te zitten en in elke situatie het beste kunt geven.

Yin Yang

Die balans tussen mannelijk en vrouwelijk komt uit het Chinese taoïsme. Je kent vast het bekende yin yang teken wel. Dat geeft dat precies weer. In de kern betekent ’t dat alles in de wereld in een bepaalde balans hoort te zijn. Het één kan niet bestaan zonder het ander. Het is door de donkerte van de nacht dat we de lichtheid van de dag ervaren. Dat. En zo is het dus ook met mannelijke en vrouwelijke energie; beiden zijn belangrijk en nodig, ongeacht of je fysiek een man of vrouw bent. Het is waar die energie voor stáát, wat allemaal in ons aanwezig is, en waarin we steeds opnieuw de balans mogen zoeken.

In de maatschappij waarin wij hier leven, wordt mannelijke energie gestimuleerd en in mijn ogen overgewaardeerd ten kosten van vrouwelijke energie. Dat is inherent aan de aard van mannelijke energie, die veel beter past bij dat wat lange tijd nodig is geweest om onze maatschappij draaiende te houden. Actie, doelgerichtheid, competitie, drive, ratio. Dat zijn typische kenmerken van mannelijke energie, ik denk dat we daar allemaal wel een beeld bij hebben. Vrouwelijke energie gaat veel meer over passiviteit (overgave), inlevingsvermogen, een gevoel van samen, varen op gevoel en intuïtie. Dat zei ik al even 😉. Ik geloof dat de enorme toename van het aantal mensen dat, op steeds jongere leeftijd, thuis komt te zitten met een burn out, voor een deel te maken heeft met de overwaardering van mannelijke energie. Het constant ‘aan’ staan en geen ruimte innemen voor jezelf en datgene waar jij echt gelukkig van wordt. Het gevoel hebben mee te moeten rennen in een ratrace, die vaak niet eens van jezelf is. Vorige week schreef ik daar nog dit artikel over. In dit soort situaties zou het juist super waardevol zijn om bewust meer vrouwelijke energie in te zetten. Afstand nemen, evalueren, voelen. Om van daaruit weer in beweging te komen.

Ik denk overigens dat er de afgelopen jaren wel een kentering is ingezet. Oude structuren beginnen steeds meer af te brokkelen en er komt ruimte om op een andere manier naar dingen te kijken. We zijn nu eenmaal geen machines (zoals een lieve vrouw mij lang geleden al zei) en elk mens zit anders in elkaar. Het gaat er om dat je dat in jezelf ziet, erkent en waardeert. Jij hoeft niet mee te rennen in iets wat voor jou niet goed of natuurlijk voelt. Het is juist jouw unieke mix in karakter en persoonlijkheid die zo belangrijk is om te laten zien. Daarnaar te gaan leven. Daar zit ook precies jouw voldoening en gevoel van geluk. Als je in lijn gaat leven met wie jij ten diepste bent en hoe jij de dingen wilt doen. Daar zit jouw goud.

Wanneer zet je wat in?

Maar hoe weet je nu wanneer je het beste mannelijke of vrouwelijke energie in zet en waar jouw natuurlijke voorkeur ligt? Van nature hebben we allemaal een voorkeur voor de één. Die energie laat je dan ook moeiteloos zien. Het is als met een ochtend- of een avondmens zijn; beiden is prima, het is simpelweg goed om van jezelf te weten, zodat je kunt sturen op wat je wanneer doet. Ik zal een aantal voorbeelden uit mijn eigen leven geven, in hoe ik met vrouwelijke en mannelijke energie om ga. Ik heb altijd gedacht dat ik een enorme mannelijke energie in me heb. Ondertussen weet ik echter dat dat grotendeels aangeleerd gedrag was, vanuit die maatschappij en mijn persoonlijke structuren. Daar zat bij mij geen bewustzijn op; ik gedroeg me zo, omdat ik daarmee de beste beoordelingen kreeg. Ik wist echter ook altijd wel dat er iets wezenlijks miste. Nu gebruik ik de inzichten die ik heb opgedaan over mannelijke en vrouwelijke energie om meer in een voor mij natuurlijke flow te leven. Zo is het voor mij persoonlijk bijvoorbeeld belangrijk dat ik dingen op start vanuit mijn vrouwelijke energie. Concreet: vertrouwen op inspiratie en intuïtie en daarin geduld en vertrouwen hebben. Dat is heel anders dan dat je start vanuit een ‘verstandig’ idee en meteen een strakke projectplanning met actiepunten maakt. Die planning maak ik ook als het nodig is, maar wel pas als ik vanuit mijn vrouwelijke creatiekracht voel: dít is wat ik wil doen!

Een ander voorbeeld: vrouwelijke energie staat dus ook voor rust, passiviteit, overgave, voelen. Versus de mannelijke variant: doen, actie, overtuigen, wilskracht. Vroeger zat ik ook in mijn vrije tijd sterk in dat tweede. Mannelijke energie. Hoe moe ik me ook voelde, ik sleepte mezelf altijd naar de sportschool of ik trainde voor een volgende marathon. Rammen met die hap, 100% op wilskracht. Het gaf me natuurlijk ook wat, maar het was wel volledig uit balans. Alleen maar actie en gáán. Nu luister ik veel meer naar mijn lichaam. Ben ik moe of zit ik net in mijn twee pijnlijke menstruatie dagen? Dan doe ik bijvoorbeeld yin yoga of maak ik een langere wandeling. Op dagen dat ik me wel vol energie voel, doe ik krachttraining en zoek ik mijn grenzen fysiek op. En dat voelt zó veel beter en meer in balans!

Het gaat er uiteindelijk om dat je keuzes maakt vanuit hoe ze voor je voelen. Niet vanuit wat ‘moet’ of verwacht wordt. En ja, er zullen altijd dingen zijn die nu eenmaal moeten gebeuren. Dat begrijp ik. Dat is het leven. Juist daaróm is het zo belangrijk dat je verder zo veel mogelijk bij jezelf blijft. Dan kun je de rest ook veel beter aan. De tijd waarin we nu zitten, is bij uitstek geschikt om hier wat dingen in uit te proberen 😉. Pak iets meer rust, schrijf eens op wat je bezig houdt, ga de natuur in, omring je met fijne mensen, kook, eet, heb mooie gesprekken, lach. Simpele dingen, die vanuit rust en verbinding komen. Niet vanuit gaan en knallen. Ik weet zeker dat je geleidelijk aan steeds lekkerder in je vel komt te zitten en dat je gaat merken dat je écht regie kunt pakken over hoe jij je energie in zet. En daardoor houd je als vanzelf meer energie over.

Tot slot nog wat boeken, die ik je rondom dit onderwerp aan kan raden:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *