Los laten van mensen, gedrag & situaties

Los laten. Ik denk dat het één van de meest moeilijke dingen is voor velen. Voor mij ook. Het los laten van iets waar je geen controle over hebt en wat tegelijkertijd wél invloed op je heeft. In het hier en nu of omdat er iets wordt getriggerd vanuit je verleden. Het maakt niet uit waar de bron zit; los laten ís gewoon moeilijk. Het vraagt een bepaalde mate van acceptatie en overgave. In hoe je je voelt en vooral ook dat niet alles maakbaar of te controleren is. Dat laatste wordt ons echter anders aangeleerd. Heel subtiel. Als je A doet, bereik je B. En als je B niet bereikt, heb je A gewoon niet goed genoeg gedaan. Harder werken dus en niet lullen maar poetsen. Ow en als het je dan nóg niet lukt, ben je een sukkel. Want: alles is maakbaar.

Terwijl, wat gebeurt er in de praktijk? Steeds meer mensen raken burned out. Steeds meer mensen lopen met psychosomatische klachten. Steeds meer mensen krijgen een stempel om maar in een hokje te passen. En hoewel de exacte oorzaak natuurlijk altijd individueel is en met meerdere dingen te maken zal hebben, weet ik één ding zeker: het niet los kunnen laten van bepaalde verwachtingen en patronen speelt hier een grote rol in. Ik hoor ’t zó veel op me heen! Tijdens mijn events en programma’s. Mensen die willens en wetens vast houden aan hun oude gedrag, omdat ze bang zijn om los te laten. Of ’t nu gaat om een baan waarin ze van weekend naar weekend leven, een relatie waarin geen enkele sparkel meer te vinden is of een vriendschap die hen al jaren vooral energie kost. De angst voor het los laten, voor het niet aan verwachtingen voldoen en het níet weten wat er ‘aan die andere kant’ is, houdt hen gevangen.

Je wijst jezelf af

Ik begrijp ‘t. Heel goed zelfs! Zelf heb ik ook heel wat jaren keuzes gemaakt, omdat ik bang was om buiten de boot te vallen. Voor afwijzing van de mensen om me heen. Zo lang ik bleef doen wat ik altijd al had gedaan, wist ik tenminste dat die afwijzing er niet zou zijn. Het wrange is alleen dat je door zo te leven juist jezelf afwijst. Precies dat wat je van een ander wilt voorkomen. En dat geeft een nare bijsmaak. Een schurend gevoel van binnen. Een gevoel dat eerst nog wel in de kiem valt te smoren. Misschien zelfs wel jaren. En ach, ‘het leven is toch goed? Kijk eens naar wat je allemaal hebt!’. Er komt echter onherroepelijk een punt dat dat gevoel zich niet meer laat sussen. Bij sommigen komt het tot uiting in lichamelijke klachten, anderen komen oververmoeid thuis te zitten en weer een ander voelt in één keer de behoefte een totaal andere richting in te slaan. Voor mij is de kern echter hetzelfde: je hebt langere tijd genegeerd wat je ten diepste wilt. Waar JIJ blij van wordt. Hoe JIJ wilt leven. Je denkt dat dat geen optie is. Dat je geen geld kunt verdienen met wat je het allerleukste vindt om te doen. Dat je ouders je laten vallen of je partner je dan niet meer zo leuk vindt. Maar weet je? Los van dat dit verhalen zijn die jij jezelf vertelt en dat deze verhalen helemaal niet per sé waar hoeven te zijn, is er nog iets belangrijkers: dit is een uitnodiging. Dit soort dalen of moeilijke perioden in je leven zijn simpelweg een uitnodiging. Om écht naar binnen te gaan bij jezelf en jezelf toe te staan te kiezen voor wat jou gelukkig maakt.

Los laten

Inherent hieraan is los laten. Het los laten van verwachtingen, ideeën over wat wel/niet kan, overtuigingen die je niet (langer) dienen en zelfs mensen. Daar ontkom je in je groei niet aan. Het hoort bij het leven. Hoe eng dat misschien ook lijkt, ik weet uit ervaring dat als je écht los durft te laten, er ontzettend veel ruimte en kracht voor terug komt. Er gaan deuren open waarvan je het bestaan niet eens wist. Je zult je sterker voelen, omdat je voor je jezelf gaat staan. Stopt met die zelfafwijzing en helder grenzen stelt. Alles waar je voor die tijd bang voor bent, is minder groots in de realiteit. Weet je waarom? Omdat het diep van binnen al lang in je zat. Je wíst diep van binnen al lang dat je dingen puur voor anderen deed. Dat je die baan enkel volhield voor dat grote huis. Dat je veel te vaak ‘ja’ zei, terwijl je ‘nee’ voelde. Dat zijn allemaal geen nieuwe dingen op het moment dat je je realiseert dat het een probleem is geworden. Het zijn enkel dingen waar je je op dat moment pas echt bewust van wordt. Ze zaten er echter al zo lang. Verstopt onder lagen van oude structuren en patronen. Hoe vaak zeggen mensen niet: ‘als ik dit had geweten, had ik deze keus veel eerder gemaakt’. Precies dat is ‘t.

Ik zeg daarmee overigens niet dat los laten gemakkelijk is. Zeker niet. Dat blijft een uitdaging. Het blijft een terugkerend thema in elke fase van je leven. Op het moment dat je er echter echt voor kiest dat aan te kijken en te kiezen voor wat voor jou goed voelt, zal het elke keer minder spannend worden om los te laten. Omdat je weet: I got this.

Transformatie Programma

Vanuit de persoonlijke reis die ik onder andere ben gegaan in het los laten van mijn eigen patronen, beperkende overtuigingen, structuren en mensen, heb ik het Transformatie Programma gecreëerd. Een programma, waarin ik je ondersteun om ditzelfde te doen en uiteindelijk jouw allermooiste, meest authentieke leven te leven. Simpelweg omdat ik het alle vrouwen gun deze reis naar zichzelf te maken!

In de eerste modules van het programma kijken we terug naar hoe je bent gekomen waar je nu bent. We kijken naar thema’s zoals jouw blauwdruk, familiestructuur, de mate waarin jij grenzen stelt, de connectie met je lichaam & intuïtie, afscheid nemen van mensen/patronen en de manier waarop jouw relaties je spiegelen. In het tweede deel van het programma kijken we naar voren: waar wil je naar toe, wat zijn jouw persoonlijke waarden, hoe creëer je flow én we gaan jouw nieuwe verhaal schrijven. Zodat jij helemaal klaar bent voor jouw meest authentieke leven op basis van je eigen (voor-)waarden 😊!

Het programma vindt grotendeels online plaats en kun je dus in je eigen tijd en tempo volgen. Er zijn 7 modules met elk een eigen thema, bestaande uit 21 videolessen, yogalessen, ademhalingsoefeningen, geleide meditaties, affirmaties die je als screensaver kunt gebruiken en mijn persoonlijke boeken- en podcast tips. Daarnaast krijg je een prachtig werkboek met opdrachten thuis gestuurd én is er een live middag met de andere deelnemers en mij op een prachtige locatie. Tot slot krijg je wekelijks coaching en bespiegelingen van mij in de besloten Facebook groep met like minded mensen. En natuurlijk heb je lifetime toegang tot het gehele programma.

Ik ben ongelofelijk trots op mijn Transformatie Programma en het maakt me super dankbaar om reacties van eerder deelnemers te horen. Hoe ondersteunend en transformerend zij dit hebben ervaren. Ik doe dit met heel mijn hart, omdat ik wéét hoe confronterend, verwarrend en intens dit proces van meer authentiek gaan leven kan zijn. En daar wil ik jou bij helpen, zodat jij je gesteund en niet alleen voelt!

Resoneert dit bij je? Ben je klaar om écht te gaan leven op basis van hoe jij dit wilt en wat jou gelukkig maakt? Dan zou ik het superleuk vinden als je je aanmeld voor de volgende ronde van het programma! Dat kan t/m 18 april a.s. Als je je nu aanmeldt, krijg je bijna €200 (!) korting. Via onderstaande website vind je meer informatie, reviews en kun je je aanmelden.

Ik zou het geweldig vinden om je in mijn programma welkom te mogen heten. Alle liefs, Wendy

Lees hier meer info en reviews over het Transformatie Programma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *