10x favoriete boeken over persoonlijke ontwikkeling

Lezen. Ik ben er gek op. Altijd al geweest ook. Thrillers, boeken over reizen, biografieën; ik lees van alles. De laatste jaren zijn daar ook boeken over persoonlijke ontwikkeling bij gekomen. Boeken die me inspireren en prikkelen, om mezelf steeds beter te begrijpen en het allermooiste leven te creëren wat ik me maar kan wensen! Soms geven ze me ook andere inzichten. Een ander perspectief. En dat is precíes wat ik zo belangrijk vind; jezelf steeds opnieuw uitvinden als het ware. Verrijken en uitdagen. Regelmatig krijg ik vragen over de boeken die ik dan precies lees. Vandaag deel ik mijn 10 favoriete boeken over persoonlijke ontwikkeling en groei met je. Hopelijk heb je er iets aan!

Dit boek heb ik jaren geleden voor het eerst gelezen en het blijft voor mij een klassieker op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. Louise Hay neemt je in ‘Je kunt je leven helen’ mee in de basis principes van gedachtes, de kracht van je mindset en hoe je lichaam en geest samenhangen. Van daaruit laat ze je zien wat ‘in balans zijn’ eigenlijk écht betekent en hoe je dit in jouw leven realiseert. Een absoluut basis boek op het gebied van persoonlijke groei vind ik ’t!

Deze vrouw: Marie Forleo. Je kunt gewoon onmogelijk níet van haar houden ;-)! Misschien ken je haar wel van haar enorm grote YouTube kanaal of super grappige podcast. Dit boek kwam vorig jaar uit en ik heb ’t verslonden! Simpelweg omdat het ontzettend lekker weg leest, veel humor bevat en tegelijk zo veel waardevolle lessen. Allemaal uit Maries eigen leven gegrepen. Ze vertelt over de reis die ze zelf is gegaan om uiteindelijk haar droomleven te realiseren. Praktisch en inspirerend!

Dit is wat zwaardere kost. Dat moet ik toegeven. Je moet wel op een bepaald punt zijn in jezelf, om dit boek echt aan te kunnen nemen. Het gaat over familiestructuren, -patronen en hoe die je jarenlang op onbewust niveau kunnen sturen in alles wat je doet. Het gaat over het aankijken van wie je familie is en wie jij bent. Over wat écht van jou is en wat niet. Dit boek staat vol met van die ‘aha momenten’. Je leest ’t en denkt: dáár komt dat dus vandaan. Fascinerend boek!

Dit is een non-fictieve roman. In die zin op het eerste oog een wat a-typisch boek in dit rijtje. En toch past het juist heel goed. In ‘De keuze’ neemt de auteut Edith Eger je mee in haar jeugd en achtergrond. Een afschuwelijk verhaal dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog… In haar latere leven als psycholoog behandelt ze veel mensen met een oorlogsverleden. Dat, gecombineerd met haar eigen verhaal, levert een ontzettend prachtig en indrukwekkend boek op over dromen, moed, omgaan met verdriet en het hebben van een keus. Een aanrader!

Dit boek heb ik al weer een aantal jaren geleden gelezen, maar het is er voor mij zeker één die in dit rijtje thuis hoort. Een boek dat volledig gaat over je mindset en de kracht van je gedachtes. Dat gedachtes vóór emoties komen, waar het handelen weer uit voort vloeit. En dat je daarmee feitelijk enorm veel impact hebt op wat zich in je leven manifesteert. Als je geïnteresseerd bent in mindset en meer inzicht wilt krijgen in wat én hoe jezelf denkt, is dit een boek voor jou.

Ben je een pleaser? Iemand die zichzelf altijd op de laatste plaats zet? Lees dan dit boek :-). Het is een heel nuchter geschreven boek over wat pleasen eigenlijk is. Hoe je er aan komt en wat je er aan kunt doen.

Poe! Dit vond ik een heftig boek toen ik ’t jaren geleden voor het eerst las. De titel stond me eerlijk gezegd ook wat tegen; liefdesbang. Maar eerlijk is eerlijk; ik heb ’t in één ruk uitgelezen en er ontzettend veel van geleerd. Over mezelf in relatie tot anderen en de relatie die ik met mezelf had. Over patronen die steeds terug leken te keren, het voorbehoud houden in relaties en het uit de weg gaan van een écht emotionele verbinding. Een prachtboek vol waardevolle inzichten!

Dit is een vrij nieuw boek over een onderwerp waarvan ik het idee heb dat het de afgelopen twee jaar enorm in belangstelling is gestegen. Narcisme. Op allerlei fronten en vooral: waarom je dat aan kunt trekken. Het geeft een diepere blik op de structuren die onder water aan het werk zijn en hoe je daar heel bewust uit kunt gaan stappen. Ik vind dit boek sowieso een aanrader als je op enige manier met narcisme te maken hebt in je leven, maar ook als je er simpelweg in geïnteresseerd bent. Ondanks dat het onderwerp heftig is, leest het makkelijk weg.

Een roman van Paulo Coelho. Mijn favoriet. De Alchemist. Een supermooi verhaal van een jongeman die alles achter laat om zijn dromen na te jagen. Onderweg komt hij van alles tegen, wat hem verder helpt, spiegelt en laat zien waar de ‘echte’ droom zit. Een heerlijk boek met een diepere betekenis.

Dit heerlijke boek om mee te eindigen :-). Een waar gebeurd verhaal van een jonge vrouw die naar Azië gaat, in een laatste poging rust en balans te ervaren. Ze volgt een opleiding tot yoga docente en deelt haar reis in dit boek. Een boek met superveel humor en tegelijkertijd een serieuze boodschap over de ratrace waar velen van ons op een dag in wakker worden…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *