5 vormen van yoga: welke past bij jou?

De afgelopen jaren heeft yoga enorm aan populariteit gewonnen. Het was er altijd al wel, alleen zat het vroeger voor veel mensen wat meer in de spirituele hoek. Hippies in wijde broeken, mantra’s zingend en met wierrook zwaaiend 😉. Zelf ben ik zo’n 12 jaar geleden in aanraking gekomen met yoga. Functioneel. Ik had last van een hardnekkige blessure en mijn fysio raadde me yoga aan. Stretchen en verlengen. Yoga, het zei me niet zo veel. Destijds woonde ik boven een sportschool, waar één keer per week yoga werd gegeven. Ashtanga yoga. Toen ik mijn eerste les in liep, had ik geen idee waar ik aan begon. Laat staan dat ik de ashtanga nooit meer los zou laten! Het werd uiteindelijk mijn basis en liefde.

Destijds was yoga absoluut nog geen gemeengoed. Het zat nog in die spirituele hoek. Zweverig. Dat yoga juist enorm nuchter en aards is, hoefde je al helemaal niet mee aan te komen. Tot een aantal jaren geleden. Ineens leken de yogascholen als paddenstoelen uit de grond te springen. De één na de ander. En ineens had je allerlei vormen van yoga met bijzondere namen als hatha, vinyasa en Bikram. Ondanks dat mijn basis, zowel als yoga docent als in mijn eigen yoga practice, nog steeds in ashtanga yoga ligt, vind ik het leuk om verschillende stijlen uit te proberen. En ook aan te bieden tijdens de yoga events en retraites die ik organiseer. Omdat ik regelmatig vragen krijg over wat het verschil is tussen de verschillende yoga vormen én hoe je weet welke vorm bij je past, bespreek ik in dit artikel 5 veel voorkomende vormen van yoga. De kenmerken, verschillen én wanneer het vooral voor je geschikt is. Komen ze!

#1 Hatha yoga

Hatha is een basisvorm van yoga, waar veel andere vormen van yoga eigenlijk onder vallen. Het is één van de meest oorspronkelijke vormen van yoga, waarbij het gaat om het in balans brengen en beheersen van je lichaam en ademhaling. Leuk weetje: ‘ha’ betekent in het Sanskriet zon en ‘tha’ bekent maan. De houdingen die je in een hatha yoga les doet, zijn over het algemeen rustig en stabiel. Je houdt een houding een poosje aan en focust op je ademhaling. Wat verder typisch is voor een hatha yoga les is, dat de docent in principe niet rond loopt om je ‘beter’ in de houding te brengen. Dit is omdat het vanuit het hatha principe belangrijk is deelnemers in hun eigen concentratie te laten.

✔ Hatha is vooral geschikt als je echt een combinatie wilt van in- en ontspanning en geïnteresseerd bent in de spirituele component van yoga.

#2 Ashtanga yoga

Dit is en blijft mijn favoriet 😉. Ashtanga is in het westen zeker niet de meest bekende of populaire vorm van yoga. Ik denk dat dat te maken heeft met het feit dat je altijd exact dezelfde houdingen in exact dezelfde volgorde doet. De zogeheten primary series. Een belangrijk kenmerk van ashtanga yoga is dat je de houdingen volledig op je ademhaling doet. Elke houding kent dus een specifiek deel voor de in- en uitademing. Doordat je altijd dezelfde houdingen doet, hoef je op een gegeven moment niet meer na te denken bij de houdingen en krijgt je les een meer meditatief karakter. Voor mij is het de allerbeste basis die er is!

✔ Ashtanga is vooral geschikt als je een actieve vorm van yoga wilt beoefenen en meer bewustzijn op en controle over je ademhaling wilt creëren. Als je geïnteresseerd bent in een verdiepende slag in relatie tot yoga, is ashtanga ook het proberen waard. Dan raad ik je echter wel aan het een periode vol te houden, zodat je de houdingen steeds meer automatisch doet.

#3 Vinyasa yoga

Nog een actieve vorm van yoga: vinyasa yoga. Vinyasa betekent ‘hij/zij die beweegt’. Het is een heel vloeiende, beweeglijke vorm van yoga, vaak op muziek, waarbij je vaak naar een bepaalde, diepe houding toe werkt. De zogeheten flows in een vinyasa les bouwen daar naar toe op, waarna je rustig gaat vertragen. Bij vinyasa yoga speelt ademhaling veel minder een rol.

✔ Vinyasa yoga is vooral geschikt als je een actieve vorm van yoga zoekt, die tegelijkertijd ‘vrij’ voelt en waarin steeds wordt uitgedaagd richting nieuwe houdingen.

#4 Yin yoga

Een tweede liefde van me en totáál anders dan ashtanga 😉. Yin yoga is tegenwoordig erg populair en dat begrijp ik goed. Het is een vorm van yoga, die erg gericht is op het vergroten van je flexibiliteit en het doorbreken van energieblokkades in je lichaam. Tijdens een yin yoga les blijf je een aantal minuten lang in één houding zitten en maak je gebruik van de zwaartekracht. Dat maakt je bindweefsel soepeler en geeft meer lengte in je lichaam. Yin heeft ook een emotionele component, omdat je jezelf in die stilte tegen kunt komen. In combinatie met energetische blokkades, die door de houdingen worden opgeheven, kan een yin yoga les veel meer doen dan ontspannen alleen. Ik vind yin echt een heerlijke vorm van yoga om aanvullend te doen!

✔ Yin yoga is vooral geschikt als je zittend werk doet en/of veel achter een bureau zit. Yin is ook goed om naast andere vormen van sport te doen, omdat het je spieren verlengt.

#5 Iyengar yoga

Deze vorm van yoga is erg specifiek. Het is eerlijk gezegd niet mijn favoriet, maar ik ken mensen die er helemaal aan verkocht zijn. Iyengar yoga. Het is een heel technische vorm van yoga, waarin veel gebruik wordt gemaakt van yoga props. Daarmee zet de yoga docent je steeds dieper en beter in een houding. Houdingen zijn statisch en worden langer aangehouden. Het is een interessante vorm van yoga, die zeker verdieping geeft, maar minder ontspannen is.

✔ Iyengar yoga is vooral geschikt als je yoga houdingen tot in perfectie wilt leren ‘voelen’ en het leuk vindt om lichamelijk wat uitgedaagd te worden.

Naast deze 5 vormen van yoga zijn er natuurlijk nog veel meer varianten! Ik heb de 5 gekozen waar ik de meeste vragen over krijg en waar ik zelf ook veel ervaring mee heb. Mocht je het leuk vinden om hier meer over te weten en/of verschillende vormen van yoga zelf te ondervinden, ben je natuurlijk welkom bij één van mijn yoga events. Tijdens dit soort dagen geef ik altijd minimaal twee verschillende vormen van yoga in combinatie met meditaties, ademhalingsoefeningen en een persoonlijke lezing over bijvoorbeeld yoga filosofie, leven met de seizoenen en de kracht van gedachtes. 28 en 29 november a.s. vinden mijn volgende yoga events plaats bij Thermen Bussloo op de Veluwe. Zaterdag 28 november is uitverkocht, maar op zondag 29 november zijn nog een paar plekken beschikbaar!

Meer informatie over mijn yoga events lees je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *